24. helmikuuta 2015

The wooden case! Mielikuvasta toteutukseen! Pitkä projekti vaatii pitkän kirjotuksen



Minä opiskelen!

Mä siis opiskelen luokanopettajaksi . Painotuksena on teknologia eli tekno.
"<3 sykkii teknolle!"

Teknoilla on aivan uskomaton yhteisö ja porukka lipastolla, koko ktk:n ohella. Tosi aktiivisia ja toiminnan täyteisiä ystäviä. Ja se osallistumisprosentti, se on tärkeä.

Kuten on saattanu huomata oon alkanu tekemään mm. puutöitä ja piirtämään. Teknona ja luokanopettajana oppii luovuutta monella eritavoin. Ja niinpä mä teinki tän Ceissin. 

Täs alus mä kirjottelen ja loppu on sit enemmän kuvia ja se valmis työ.
 


Katse


Kyky nähdä asioita kauempaa kokonaisuutena ja prosessina. Se on vaikeeta, mutta tärkeetä. Tähän auttaa järjestelmällisyys, pitkäjänteisyys ja ennen kaikkea avarakatseisuus.

Kun ennen katsoin joitan pöytää näin vain ruokapöydän tai kirjoituspöydän. Nyt katon pöytää ikään kuin  kokonaisuutena. Se toki on edelleen pöytä, mutta siihen liittyy myös paljon muuta!

Katselen pöydän rakennetta, materiaali, valimstustapaa, pintaa, kokoa, mittasuhteita ja sävyjä. Arvuuttelen ja päättelen miten, missä ja kuka sen on valmistanut. Ja aina kysymällä pöydän omistajalta sen historiasta ja alkuperästä, saan tietää lisää. Kysy siis rohkeasti ja turhaan epäröimättä!

Katse laajenee ja avautuu. Uteliaisuudella voitetaan heränneet epäilykset ja kysymykset. Katse on arviovaa, mutta luovaa.



Idea ja suunnittelu

Ensiksi oli päämäärä rakentaa jotain ite. Mä en tykkäis tehä jotain, mikä ei niin kiinnosta eli linnunpönttöjä yms. Aika legendaarinen esimerkki.

Mä halusin tehä jotain jollekkin ja ihan tarpeeks haastavaa. 

Olin kahvilla Keskisen Mikolla ja kerroin tästä kurssista ja mitäs siihen sisältyy. Sit tuliki ehotus et teeppä kitaranvahvistimelle loota. Nii..

No siinä synty heti kaks luomisen tärkeintä piirrettä: ongelma ja tarkotus. Ongelma miten, milloin, mistä ja kuinka. Tarkotus on halu, kiinnostus, mielenkiinto ja oma juttu.

Tältä omalta jutulta mä vaadein, et se lopullinen tuote tulee jollekkin muulle. 
Halusin myös paljo tiettyjä työvaiheita, jotta oppisin mahdollisimman paljon uutta.
Sitte lähettiinki suunnittelemaan The wooden Case!



Käytännön tasollahan tää sotii vastaa näitä perus roudauslaatikoita yms. Ja siit ollaan kyl tietosia!
Se onkin se toteutuksen haastavin osa saada siitä käytännöllinen, mutta iha hieno. Näähän tehään aina vanerista ja kovalevystä. Ei koskaan liimalevyistä, niin ku mä tein. Eieiii. Mut ei se haittaa. Nyt ei ollutkaa tarkotus tehä kauppahyllyjen tuotetta.

Jäniskevennys


Suunnittelu

Kerron työvaiheet mahdollisimman yksinkertaisesti ja simppelisti. Eli sain valmiit mitat ja suunnittelin ja piirsin ja koetin saada oikeata mielikuvaa itelleni. Kesti varmaan se viikko ja sen jälkeen sain mielikuvan luonnosten pohjalta, jota lähettiin viemään sit käytännön tasolle.

Liimalevyt

Leikkasin ja höyläsin mäntylaudasta 50mm x 18mm x 60mm rimoja, jotka sitten liimasin liimalevyiksi.
Mittasin ja leikkasin myös sopivan kokoisen pohjan. Kuvissa näkyvät valmiit osat. Niistä oli tarkoitus tehdä mahdollisimman ohuet, mutta silti työstettävät. Taitavampi ois varmasti osannu tehä ohuemmastakin.



Pohja

Pohasta täytyi tehdä kestävä. Painaahan vahvistin mahdollisesti useita kymmeniä kiloja.

Päätin jyrsiä urat laitoihin. Siinä jälleen yksi uusi työväline opeteltaksi. Piti huomioida terän tekemä jälki suurten sivujen kanssa, jotta laatikkon malli säilytettäisiin. 

Jyrsin oli pöytämallia, jolla saatiin noin 16mm urat tehtyä. Jätin varaa about 20mm tuohon alaosaan. Tiedä siitä kuinka vahva sen tulis olla...




Sivujen kiinnittimäninen

Siinä olikin monta eri vaihtoehtoa, mutta paras oli ihan normi puutappiliitos. Eli porattiin pylväsporakoneella oikean mittaiset reiät.

Laittoinkohan viidellä tapilla kiinni. Oli tuskasta mitottaa tapit just oikean mittaisiksi verrattuna reikien syvyyteen. 

Tarkan mittaamisen jälkeen porattiin haluttu syvyyvs. Koska 6 mm tappeja ei ollut. Käytinkin siis 8 mm tappeja.

Noin reunaan poraaminen vaatii tietyn terän nopeuden ja tasauden. Käsiporalla näin reunaan porattuna puu vain halkeasi kohti reunaa. 

Yhden valmiin sivun jälkeen otettiin tuollaiset metallipiikit, jotka laitettiin reikiin. Niide avulla saadaan oikeeseen kohtaa vastaavaan sivun reiät ja vieläpä tarkelleen oikeille kohdille.



  Annetaas vaan kuvien ja videoiden puhua puolestaan! (mut melkeen vaan)


Epäonnistunut idea kannesta



Kansi


Mä en oo mikää puuseppä (vielä:D).Paremmin ehkä vaan wannabe puuseppä.

Siksi mokailenkin, mut halusin kokeilla erilaista tyyliä, joka totally oli ehkä vaan ei niin toimiva:D Mut siitä oli lähellä tulla onnistunut ja hieno!

Se mikä siin meni pilalle oli et toi liimalevy alko elämään. Niin elämään omaa elämäänsä ja taipumaan kuivutessaan. Alustan ois pitäny olla kestävämpi. Tuossa oli siis leikattuna liimalevyn päätyä suikaleiksi ja liimattu jälleen uudelleen levyksi. Kerrassaan opettavainen ja ihan mielenkiintoinen kokeilu
Idea 10..yritys 8+....ja totetus ehkä 7-


Kannen liimaminen. Hyvää puristusta oli vaikee toteuttaa.



Sit mä laittoin loppujen lopulta tälläsen "valmiin" kannen:P


Saumat

Menin kirpparille ja löysin tollasen takin. Makso about sen 10 taalaa ja siin sitä oli runsaasti tuota materiaalia.

Siitä saisin tehtyä saumat Ceissiin. Oli hupasaa opetella/muistella näitäkin käsityön osa-alueita. Kävin tekstiililuokassa leikkaamassa ja hurauttelemassa ompelukoneella noita saumoja.

Yks parhaimmista työvaiheista!

Kuvissa näky myös mun työpöytä mis samal kirjottelen näitä ja puuhastelen kaikkea pientä, niin ku nyt noita nahkaremmejä.








Jäniskevennys!







Case hiottuna ja valmiina pinnankäsittelyyn. Eli petsauksen ja lakkaamisen. 

Tein noita vaiheita pari muutaman kerran. Oisin voinu tehä pari kertaaa enemmänki...mut nää...siit tuli just hyvä!








Ja tällanen siitä sitte tuli.  Tai melkeen. Laitan vielä metallireunat myös kanteen. Pinnasta tuli ihan nätti ja hyvä.

Sisälle tulee vielä pehmustetta ja muuta tekstiiliä. Ehkä jopa tekonahkaa..we will see...

Mut anycase oikeen hauska projekti, ja loistava kurssi! Paljo ois voinu tehä toisin, mut taidot riittää tähän asti tällä hetkellä. Lisää näit puuhailuja tulee silloin tällöin. Seuraavaksi rakennan veneen! Tai se on jo melkeen valmis! Kiitoksia sulle ku lueskelit!

Seuraavat blogit tulee ehkä aiheista?: vakava 2014+pääsykokeet, laskuvarjohyppääminen ja talvipäivät 2015, vene.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti