12. lokakuuta 2014

Teknosalkku osa.1.

Kerron mun työstä, puusalkusta.


Tää on yliopistolla se "ensimmäinen työ", joten taitotason ei tarvi vielä olla kummoinen:)
Teen lisää blogeja sitä myötä kun työ edistyy. Tänä perjantaina se unohtui työpöydälle..onka kai se on siellä vielä:P

"Ensiksi tulee työturvallisuus, sitten tulee työturvallisuus ja sitten neljä kiloa heiniä ja sitten vasta kaikki muu!"

Työ lähtee aina suunnittelusta!

Puinen suljettu tila, jossa voi säilyttää ja kuljettaa tavaroita.
Eka suunnitellaan mitat! Korkeus,leveys,pituus...Toteutin sen paperille ja tietokoneella.Tässä kuvia suunnitteluvaiheesta ja papereista-->


 





Suunniteltiin mitat, muoto sekä valittiin materiaali. Ihan perus mäntylautaa reunat, kannet joko lastulevyllä tai vanerilla...riippuen siitä miten pinnan käsittelet...petsaus,maalaminen, lakkaaminen. Itse valihin jälkimmäisen, lakkaamisen.




Meille näytettiin pari mallia, mutta kehotettiin tekemään erilaisia ja parempia. Työssä saa siis itse valita melko vapaasti miten minkäkin vaiheen tekee. Omien taitojensa mukaisesti tietty.







Suunnittelin aluksi aurinkopaneelia ja erilaisia lokeroita yms.yms., mutta muistakaa yksinkertainen on kaunista... ja niin on nytkin..käsitellee vain materiaaleja huolellisesti sekä rauhallisesti niin hyvä tulee!










Aloitin oman suunnitteluni pysymällä kaukana esillä olevista malleista ja lähdin itse kuvittamaan salkkuani...Koetin hahmottaa mielessäni ja paperille salkkua. Jatkoin suunnittelua kämpillä kahvikupin äärellä..ja googlasin kuitenkin pari mallia:





Saa nähdä minkälainen omastani tulee:P

Materiaali

Reunat leikattiin pyörösahalla itse mestarin ohjeistuksella ja tasattiin laudat oiko- ja tasahöylillä.
Valitsin kulmiin itelle aivan uuden menetelmän "sormiliitoksen"..tähän löytyi luokasta loistavat ohjeet, miten sellainen toteutetaan.. Sormiliitos on tällainen-->

SormiliitosSormi- / Kampaliitos on liimauspinta-alan suuruudesta johtuen hyvin kestävä. Sitä on perinteisesti käytetty etenkin vetolaatikoiden ja rasioiden kehysrakenteena. Liitos on suhteellisen helppo ja nopea valmistaa alajyrsimellä tai pyörösahalla.
Lähde: http://www.puuproffa.fi/PuuProffa_2012/7/puusepan-liitokset/sormiliitos









   Tässä kuvat kappaleista, joissa jo on sormiliitokset tehtynä:


Liitokset voi tehdä käsisahalla, taltalla ja vasaralla. Mutta onnistui se vannesahallaki:D




Työstäessä kysyin usein neuvoa, miten ja miksi?! Muista et on aina tärkeää kysyä!. Sitä nyt toitotetaan paljonkin, mutta mulla on yks kokemuspohjainen motto;  "Jos et osaa, niin on paljon nolompaa olla kysymättä, kuin kysyä!"

Tässä vaiheessa mittaaminen ja tarkkaavaisuus osoittautui todella tärkeäksi...Kuitenkin vaikka kuin huolella mittaisin opin, että työstäessä oikenlainen tekniikka sekä hallitut liikkeet ovat olivat avain asemassa hyvien liitosten saavuttamiseksi.

Seuraavaksi oli vuorossa sivujen liimaaminen yhteen kehikoksi. Tässä tarvittiin puristimia ja tietenkin liimaa. Muista ettet saa puristaa työtäsi suoraan puristimien väliin..muista välikappaleet! Liima myös "syövyttää" puun syyt, joten ei liima käsiteltäville pinnoille! (näkyy sit lakkausvaiheessa;)
taustalla näkyy käytetty puuliima

Pohjan ja kannan kiinnitys liimaamalla

Teen pohjan ja kannen vanerista, koska lakkaan työn. Tällöin saadaan puun tuomat sävyt parhaiten esille. En käytä laisinkaan nauloja vaan liimaan koko sydeemin...Tässä kuvia pohjan liimauksesta..Unohdin työn tuonne pöydälle tuollaisenaan..maanantaina jatkuu työstäminen..Seuraavia vaiheita ovat; kannen ja pohjan sahaaminen erilleen, reunojen hiontaa, saranoiden (?) kiinnittäminen ja sitten salkun sisäpuolen tekeminen..Siihen saattaa upota yllättävän paljon aikaa. Tällä hetkellä työ on edenny suhteellisen hitaasti.

Päivän vitsi:
"I never make mistakes…I thought I did once; but I was wrong."





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti